Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Punt Nemo

Editorial i llibreria de segona mà

  • 15
    Mecenes

Quines pautes seguim per a determinar l’estat dels llibres?

 
Tot i que no hi ha una classificació oficial sobre l’estat de conservació dels llibres de segona mà, si que ens podem fixar en determinats punts que poden ajudar-nos en la nostra tasca. 

El primer pas és fer una observació de l’estat general exterior del llibre: portada, contraportada i llom. Rascades, taques, plecs o desgasts visibles són els elements en els que ens fixem. Si hi ha sobrecoberta, molt comuna en les edicions de tapa dura, revisem que no hi hagi taques o estripades. El llom ens aporta molta informació de com ha estat tractat el llibre. Molts plecs indica que ha estat manipulat amb força o que ha sofert compressió. Un punt apart son les etiquetes pegades amb diferent finalitat: preu, codis interns d’una tenda, promocionals... i l’enquadernació, sense fulls solts, cantons trencats o doblats, etc. 

Si en el llibre observem elements que no ens satisfan, l’enviem al que anomenem Hospital de Llibres, una pila on intentarem millorar en el possible l’estat del llibre. Si, en general, ens satisfà passem al següent pas que serà fixar-nos en l’interior. 

Hi ha elements que aporten un plus al llibre, com son dedicatòries, sobretot si són de l’autor/a o l’anotació d’un antic propietari. Per nosaltres formen part de la historia del llibre i ho considerem un punt interessant. Digueu-nos romàntics. Anotacions, ratlles, subratllats, doblecs en les pàgines o esquinços n’empitjoren l’estat. Si són a llapis cap a l’Hospital de llibres on intentarem esborrar-les, si son en tinta rebaixen notablement l’estat del volum. 

Finalment ens fixem si el llibre conté extres: il·lustracions soltes, pàgines desplegables, cd’s, etc... revisem que hi siguin i que estiguin en bon estat. 

Un cop feta aquesta revisió el posem a la pila de l’estat que li assignem. Una segona persona repeteix el procés i si coincideix amb la valoració s’envia a la pila definitiva, si no, ho comentem. Per finalitzar el procés se li posa un post-it, element fàcilment retirable, amb el color de l’estat assignat i on emplenarem el nostre codi intern per tindre la referència del llibre davant qualsevol reclamació. 

El llibre està llest per la venda i ser gaudit per un nou lector. 

Punt Nemo
13 Març 2024